Uporaba konoplje

Uporaba konoplje »Konoplja je prav gotovo najperspektivnejša rastlina prihodnosti - veliko ljudi pa ima na konopljo še vedno zgrešene poglede, saj ne vedo, kaj lahko konoplja stori za družbo... Uporaba te rastline je prav gotovo vsestranska (Chris Conrad opisuje v svoji knjigi Hemp Lifeline, da obstaja 50.000 možnih izdelkov iz konoplje, saj lahko katerikoli proizvod proizveden iz bombaža, lesa in nafte nadomestimo s konopljo!)«


TEKSTIL IN VLAKNA
Nekoč se je konoplja, kot tudi danes, najpogosteje uporabljala na področju tekstilnega vlakna. Vlakna predelajo v niti za vrvi, sukance ipd., lahko jih stkejo v trpežno blago, oblačila, platna. Ker imajo zelo močno obstojnost, so primerna tudi za torbe, pasove, denarnice, zapestnice in nahrbtnike. Konopljino vlakno je veliko močnejše kot bombaž; potencialno lahko zamenja vsa ostala vlakna, še posebej ker ne potrebuje kemikalij za predelavo in ima pozitiven vpliv na okolje (iz nje lahko izdelujemo tudi brisače, zavese, prevleke za blazine, blazine, tkanine za pohištva, embalažo, predpasnike, obleke, tapetništvo, dekoracije itd.). Konopljina vlakna so veliko močnejša kot platno (lan) in bombaž; so tudi vodoodporna in jih zlahka ne obrabimo. V moderni družbi veliko perspektivnih podjetij uporablja proizvode iz tovrstnih vlaken.

PAPIR
Veliko stoletij so uporabljali papir iz konoplje, namesto iz lesa. Danes pomembni razlogi govorijo v prid konoplji, kot npr. da iz enega ara konoplje proizvedemo toliko papirja, kot bi ga iz 4,1 ara dreves. Proizvodnja potrebuje le 10 do 20% kemikalij; v primerjavi s proizvodnjo bombaža. Ne smemo pozabiti, da potrošnja papirja vztrajno narašča in moramo zatorej paziti na dragocena drevesa. Iz konoplje proizvedemo bolj kvaliteten papir kot iz lesa. Do leta 1883 je bilo iz konoplje proizvedenega 75–90% papirja. Njena vlakna se lahko pretrgajo le, če so namočena, ko se posušijo, pa se vrnejo v prvotno stanje moči. Papir ima več stoletno obstojnost, ne da bi se njegova kvaliteta poslabšala. Moderna tehnologija nam omogoča, da izdelujemo papir iz konopljinega stebla (podobno kot papir iz dreves), kar pomeni manj kemikalij in manj nevarnosti za okolje, pa tudi večjo količino papirja (na ar). Uporaba konoplje za izdelavo papirja pomeni posredno več dreves za naše otrok.

ENERGIJA
Konoplja se lahko uporablja tudi kot energetski vir. Zažig konoplje proizvaja oglje, gorivna olja, etan za goriva ali metan za elektriko. Vsi vemo, da so fosilna goriva zelo neprijazna okolju, zato predstavlja konoplja edino zanesljivo rešitev tega problema (ne smemo pozabiti da je konoplja obnovljiv vir, da zelo hitro raste in dozori, takorekoč kjerkoli, ter da lahko priskrbi vso potrebno energijo). Če bomo nadaljevali z izrabo fosilnih goriv, bomo sčasoma ostali brez energije. V ZDA sta agencija za zaščito okolja in oddelek za energijo poudarila pomembnost obnovljive energije in njeno vlogo v prihodnosti. Konoplja je najboljša rastlina, ki lahko zadovolji celotno potrebo po energiji, ker vsebuje vsakoletni pridelek veliko celuloze (ob optimalnih pogojih žanjemo celo dva- do tri krat letno). Konoplja lahko predstavlja čisti vir energije vsakomur. Prehod na energijo iz konoplje je naslednji in najbolj pomemben korak v naši globalni evoluciji in prvi korak v zdravljenju našega planeta.

KONOPLJINA SEMENA
Olja semen zagotavljajo neskončno veliko možnosti proizvodov, od kozmetike do prehrane. Svetovni proizvajalci ponovno vedno bolj cenijo njene vrednote. Poznana so konopljina mila, čistila, balzami oz. blažila, ter različni proizvodi za higieno. Iz konoplje zlahka proizvedemo lake in barve, ki so zelo obstojni, dolgotrajni, in čistejši kot kemični proizvodi. Semena v prehrani so zelo koristna; v preteklosti so jih častili zaradi proteinske vrednosti in nujno potrebnih hranljivih snovi ter maščobnih kislin. (Menihi so jedli semena najmanj tri krat dnevno.) Celo ptice med različnimi semeni vedno izberejo konopljino seme; zaradi konoplje tudi dokazano dlje živijo in se več množijo. Iz konoplje že dalj časa proizvajamo ptičjo krmo. Konopljine industrije lahko zagotovijo delovna mesta in pomagajo v ekonomiji

GRADNJA
Američani so, kar zadeva konopljino ekonomijo,nazadnjaški, glede na npr. Nizozemce, Madžare, Francoze, ki uporabljajo konopljo kot industrijski vir (dejstvo je, da več kot 30 držav po svetu prideluje konopljo za industrijske namene). V Franciji npr. razvijajo nadomestek iz konoplje, kar predstavlja gigantski začetek njenega razvoja. Takšne konstrukcije za hiše in v gradnji zagotavljajo zavetje za vsakogar, ne samo trdnost. Konopljina vlakna in stebla lahko uporabimo za vmesne stene, iverico, deske, v mizarstvu, za panelne plošče in druge hišne konstrukcijske materiale. Uporaba konoplje v gradnji rešuje drevesa in ustvarja nova delovna mesta. V bistvu bi lahko celotno hišo dobesedno zgradili iz konoplje.

PLASTIKA
Plastiko pridelujemo s spreminjanjem phetro kemikalij v različne polymere (od plastičnega jedilnega pribora, do protetike v medicini in računalniške tipkovnice, ki jo pravkar uporabljate). Vse te proizvode bi lahko naredili iz konoplje. Henry Ford je to vedel že pred 60imi leti in je leta 1941 napravil zelo trpežen avto, odporen proti udarcem, z uporabo plastike, ki jo je pridobil iz konoplje in ostalih rastlin. Izdelava plastike iz konoplje bi bila z današnjo tehnologijo zelo lahka. Istočasno bi pomenila tudi manj onesnaženosti (kot je z phetro kemikalijami). Plastika iz konoplje bi predstavljala čisto in obnovljivo ekonomijo.